Ενδιαφέροντα από την Ελλάδα καί τον κόσμο

2017-08-26 14:46

Φρειδερίκος Νίτσε, ένας εκ των μεγίστων φιλοσόφων του 19ου αιώνος και ίσως ένας εκ των τελευταίων άξιων λόγου, πριν το πνεύμα από Θεός γίνει όχλος, όπως με προφητική διάθεση σημειώνει στον Ζαρατούστρα του.
Το έργο του αποτέλεσε ένα χαστούκι για την υποκριτική κοινωνία της εποχής του και ακόμα και σήμερα είναι δαιμονοποιημένος εξαιτίας της απέχθειάς του απέναντι στους φιλελεύθερους, τους υλιστές και προπαντώς απέναντι στους… ήσυχους.
Το κήρυγμά του για επαναξιολόγηση των Αξιών, για την Αιώνια Επιστροφή στην ουσία της Ελληνικής Σκέψεως και στην επιδίωξη για τον Υπεράνθρωπο ακόμα στοιχειώνουν τους χειρότερους εφιάλτες των τυράννων της ανθρωπότητας. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που έχουν ανακηρύξει ανοιχτά τον σκοπό τους να παραποιήσουν και να «εκδημοκρατίσουν» το έργο του.
Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι τιτάνες της σκέψεως δήλωσαν ή ήταν άμεσα επηρεασμένοι από αυτόν. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε τον Ίωνα Δραγούμη και τον Νίκο Καζαντζάκη, ενώ αντίστοιχα το έργο του ίδιου ήταν βαθύτατα επηρεασμένο από τους Έλληνες «ρατσιστές» (όπως τους ονομάζουν οι ουραγοί της Νέας Τάξης Πραγμάτων), δηλαδή τον Πλάτωνα και τον Ηράκλειτο.

 

Ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτόν τον μεγάλο φιλόσοφο και με γνώμονα την Ανάγκη για Ακατάπαυστο Αγώνα στις σκοτεινές μέρες που ζούμε, δημοσιεύουμε δύο επίκαιρα απόσπασματα από το έργο του:


«Ο Ζαρατούστρας κοιμήθηκε πολλή ώρα, και δεν πέρασε μόνον η αυγή πάνω από την θωριά του, μα και το πρωΐ. Στο τέλος, όμως, άνοιξε τα μάτια του: απορημένος κοίταξε ο Ζαρατούστρα το δάσος και τη γαλήνη, απορημένος κοίταξε και μέσα του. Ύστερα, σηκώθηκε γρήγορα, σαν κανένας θαλασσοπόρος. Που βλέπει ξαφνικά στεριά, και ξεφώνησε χαρούμενα γιατί είδε μια καινούργιαν αλήθεια. Κ’ έτσι μίλησε τότε στην καρδιά του: «Καινούργιο φως ανάφτηκε μέσα μου: Συντρόφους χρειάζομαι, και ζωντανούς – όχι νεκρούς συντρόφους και πτώματα, που να τα κουβαλώ μαζί μου, όπου θέλω εγώ. Μα χρειάζομαι ζωντανούς συντρόφους, που να με ακολουθούν, γιατί θέλουν ν’ ακολουθήσουν τον ίδιο τον εαυτό τους – κ’ εκεί που θέλω εγώ. Ένα φως ανάφτηκε μέσα μου: να μη μιλά τον λαό ο Ζαρατούστρα, μα σε συντρόφους. Δεν πρέπει να γίνει ο Ζαρατούστρα βοσκός και σκυλί κοπαδιού».

 

Ο Νίτσε για τους Έλληνες
«Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.
Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.
Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικό ό,τι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα».


 

2017-08-09 23:40

Σαν σήμερα ξεκίνησε η πιο ηρωική και η πιο διάσημη μάχη σ΄ όλο το κόσμο. Η μάχη των Θερμοπυλών.

Οι 300 Σπαρτιάτες μαζί με τους 700 Θεσπιείς, αντιστάθηκαν μέχρι να πέσει κι ο τελευταίος, καί έμειναν για πάντα στην ιστορία.

Έγινε το 480 π.Χ αλλά όπως θα διαπιστώσετε στο εκπληκτικό αφιέρωμα του History Channel είναι μια μάχη που ακόμη και σήμερα αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης.

Δείτε πόσο έκθαμβοι είναι Αμερικανοί ιστορικοί και ειδικοί που μιλούν σ΄ αυτό το αφιέρωμα για τους 300 του Λεωνίδα, την "Δύναμη Δέλτα" εκείνης της εποχής όπως λέει ένας απ΄ αυτούς στο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί...

2017-07-29 17:51

«Lambada», τo τραγούδι φαινόμενο που ακουγόταν παντού το 1989. Ηχογραφήθηκε από τους Kaoma, αλλά ήταν αντιγραφή ενός τραγουδιού από τη Βολιβία. Η δικαστική διαμάχη.

Καυτός χορός με κοντές φούστες με βολάν σε όλα τα χρώματα του παπαγάλου, ζευγάρια σε πόζες βραζιλιάνικες- δεν ήταν απλώς  μια τραγουδιστική επιτυχία. Ήταν ένα φαινόμενο που το διέκρινε η μανία με την οποία ξεσπάνε τα φαινόμενα το καλοκαίρι, όταν συνήθως πέφτουν οι αντιστάσεις. Ώσπου να πιάσουν οι πολλές οι ζέστες το καλοκαίρι του ’89 η «lambada» είχε εξαπλωθεί και «έκαιγε» τα πάντα. Από τις ντίσκοτέκ της Ευρώπης έως τις επιθεωρήσεις στα θέατρα με τις γρανίτες στο διάλειμμα. Μικροί και μεγάλοι  βρέθηκαν στο έλεος μιας λαμπαντομανίας, που έβγαινε απειλητικά από τα  στενά μουσικοχορευτικά πλαίσια για να μπει στο σπίτι, στην κουζίνα, στο σαλόνι, στην κρεβατοκάμαρα, όπου έβρισκε χώρο για να επεκταθεί, κατά κύριο λόγο σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Πίσω από τον ρυθμό ήταν οι Kaoma που δημιουργήθηκαν στη Γαλλία με πρώην μέλη των Toure Kunda. Η επιτυχία του «Lambada» ξεπέρασε και τους ίδιους τους  Kaoma. Όμως οπως αποδείχτηκε, η αρχική σύνθεση δεν ήταν  δική τους.  Ο κόσμος καταλάβαινε ότι από κάπου αλλού ερχόταν η μουσική. Κάποιοι μάλιστα το έψαξαν και βρήκαν ότι είναι το ίδιο με το «Chorado se foi», σύνθεση των Kjarkas από τη Βολιβία. 

Ακούστε το τραγούδι των Los Kjarkas:

Οι  Βολιβιανοί μάλιστα μόλις πήρε το αυτί τους τη «Lambada» ζήτησαν δικαιώματα, έκαναν μήνυση και κέρδισαν. Έκτοτε Kaoma και Kjarkas συνυπάρχουν στην αιωνιότητα, οι πρώτοι στον πάνω όροφο, οι δεύτεροι στον κάτω που έχει θέα στον ακάλυπτο και  δεν τους βλέπουμε εμείς.

Το σουξέ που κυκλοφόρησε από τη CBS – τη γαλλική- ήταν παραγωγή του Ζαν Καρακός και του Ολιβιέ Λορζάκ, οι οποίοι έψαχναν ένα δυνατό beat για το καλοκαίρι, εποχές που δεν υπήρχαν και οι Black  Eyed Peas να τους το παραγγείλουν. Ο Καρακός (με ελληνικές ρίζες, Γεωργακαράκος το όνομα) είχε πλούσιο μουσικό παρελθόν και τη Celluloid Records και δυναμικούς καλλιτέχνες όπως ο Μπιλ Λάσγουελ- δηλαδή διαβατήριο στις μουσικές του κόσμου. Όταν η δισκογραφική έκλεισε, μετακόμισε στο Παρίσι και ασχολήθηκε με μουσικά πρότζεκτ και την ομάδα του «Actuel»- εκείνο το περιοδικό που σκάναρε τάσεις με άποψη όπως το δικό μας τότε, ¨Κλικ». Για τη «Lambada» συνεργάστηκε και με τον σκηνοθέτη Ολιβιέ Λορζάκ και  τους Kaoma, μουσικούς τους οποίους είχε στη δισκογραφική του εταιρεία. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και  NO 1 σουξέ.

Η «Lambada» πάντως πέρασε και στο σινεμά. Το 1990 με υπογραφή του Τζόελ Σίλμπεργκ στη σκηνοθεσία, ο χορός γίνεται και ταινία, με θέμα τη ζωή ενός δασκάλου χορού που την ημέρα διδάσκει στους μαθητές του πως να χορεύουν «Lambada» και τη νύχτα κάνει μια άλλη- καθόλου «Lambada» ζωή. Ο ρυθμός βέβαια αποδεικνύεται πολύ πιο ανθεκτικός και παρά τις «επιθέσεις» που δέχεται από κάθε γωνιά της μόδας, αντέχει. Έτσι, η «ολική επαναφορά» του, έστω και μέσω sample στο τραγούδι της Λόπεζ φτάνουν σε αυτιά που δεν είχαν ποτέ ακούσει τους Kaoma (δεν λέω καν τους Βολιβιανούς από όπου οι Kaoma «ξεπατίκωσαν’ το κομμάτι).

ΠΗΓΗ: Ένα τραγούδι μια ιστορία, έκδοση της εφημερίδας  Τα Νέα, Δημήτρης Μανιάτης, Μαρία Μαρκουλή, Χάρις Ποντίδα...

 

2017-07-04 00:13

Η άμμος είναι ίσως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε την παραλία.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σε μια εκπληκτική παραλία στην Κίνα, η οποία δεν έχει άμμο και είναι κόκκινη.
Βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Liaohe, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Panjin στην Κίνα.

Red-colored-Beach-in-ChinaΑυτό το μοναδικό κατακόκκινο τοπίο δημιουργείται από ένα είδος θαλάσσιων φυκιών που ονομάζονται Σουέντα. Τα φύκια ξεκινούν να αναπτύσσονται κατά την περίοδο του Απριλίου –Μαΐου και διατηρούνται πράσινα καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.
Το φθινόπωρο τα θαλάσσια ζιζάνια παίρνουν αυτό το πορφυρό χρώμα και η παραλία μοιάζει σαν να καλύπτεται από έναν άπειρο κόκκινο χαλί που δημιουργεί ένα σπάνιο θαλασσινό τοπίο.

Red-Beach-Panjin-China-Birds

Η «Κόκκινη Παραλία» βρίσκεται στον μεγαλύτερο υγρότοπο και βάλτο με καλαμιές στον κόσμο και φιλοξενεί στην πραγματικότητα το πιο ολοκληρωμένο οικοσύστημα παγκοσμίως.
Η περιοχή αποτελεί το «σπίτι» για περισσότερα από 260 είδη πουλιών και 399 είδη άγριων ζώων. Στον τεράστιο αυτό βάλτο ζουν οι απειλούμενοι υπό εξαφάνιση Γερανοί Κρόουν και οι Γλάροι Μπλακ Πιντ, γι΄ αυτό και η περιοχή ονομάζεται το «σπίτι των γερανών».

9294821430_1767f5545e_b-690x412

Προκειμένου να διατηρηθεί ολόκληρο το οικοσύστημα ασφαλές, η περιοχή έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη από το κράτος από το 1988. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της «Κόκκινης Παραλίας» είναι φυλασσόμενο και μη προσβάσιμο στο κοινό, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μικρό τμήμα που είναι ανοικτό για τους τουρίστες. Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθεί κανείς το πάρκο είναι ο Σεπτέμβριος.

5671666149_89c1e6e245_b-690x380

mixanitouxronou.gr

2017-07-04 00:08

Η Κίνα είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους τουρίστες που αναζητούν πανέμορφα τοπία και συναρπαστική ποικιλία.

Ένα από τα λιγότερο γνωστά τουριστικά σημεία της Κίνας είναι τα κατακίτρινα λιβάδια στην περιοχή Λουόπινγκ.
Κάθε άνοιξη, η περιοχή Λουόπινγκ στην ανατολική Γιουνάν της Κίνας μετατρέπεται σε έναν ωκεανό από λουλούδια. Είναι η εποχή που το λουλούδι ελαιοκράμβη ή κανόλα βρίσκεται σε πλήρη άνθηση. Φωτογράφοι από όλον τον κόσμο συρρέουν για να απαθανατίσουν το εντυπωσιακό θέαμα. Κατακίτρινα λιβάδια έρχονται σε πλήρη χρωματική αντίθεση με το πράσινο χρώμα της φύσης.

1082138217


Πέρα όμως από τα πανέμορφα κίτρινα άνθη, οι σπόροι από το φυτό κανόλα παράγουν έλαια, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και Ω3, τα οποία είτε χρησιμοποιούνται ως βιοκαύσιμα είτε ως πρώτη ύλη για το μαγείρεμα και κάνουν καλό στη μείωση της χοληστερίνης.

Τα λουλούδια έχουν φυτευτεί σε όλη την Κίνα, αλλά ανθίζουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Τα λιβάδια από κανόλα στο Λουόπινγκ ανθίζουν πρώτα και είναι τα μεγαλύτερα σε έκταση στην Κίνα.

1082138278

Τα ανθισμένα μπουμπούκια γεμίζουν τον αέρα με την αναζωογονητική μυρωδιά της άνοιξης που προσελκύει όχι μόνο τουρίστες, αλλά και πολλές…μέλισσες. Στο Λουόπινγκ γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή μελιού κάθε άνοιξη.

1082138139

Το πιο διάσημο σημείο για να απολαύσετε την ομορφιά της απέραντης “κίτρινης θάλασσας” είναι ο λόφος Τζίντζιφενγκ. Βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη και είναι εύκολα προσβάσιμος με το λεωφορείο. Το τοπίο είναι επίπεδο και μόνο μερικοί λοφίσκοι σπάνε την μονοτονία.
Μια άλλη καλή θέση για να απολαύσετε τα χρυσά λιβάδια ελαιοκράμβης, είναι ο λόφοςΣουιγουαντασάν, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη Λουόπινγκ. Τα κατακίτρινα αγροκτήματα βρίσκονται κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου και στις δύο πλευρές, πάνω και κάτω από τις πλαγιές του λόφου, ανάμεσα σε μικρά σπιτάκια και μικρούς οικισμούς.

Δείτε εδώ το βίντεο απο τα κατακίτρινα λιβάδια:

mixanitouxronou.gr

2017-06-26 23:53

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1937, ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν άφησε την τελευταία του πνοή στην Ελβετία.
Ο άνθρωπος που αναβίωσε τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε σχετική απομόνωση και σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Τελευταία του επιθυμία ήταν η καρδιά του να θαφτεί στην αγαπημένη του  Αρχαία Ολυμπία, γεγονός που πραγματοποιήθηκε επτά μήνες μετά το θάνατό του.

Στις 26 Μαρτίου του 1938 πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία η εκδήλωση προς τιμήν του Κουμπερτέν.
Η ημερομηνία συνέπεσε με τον εορτασμό της απελευθέρωσης από τους Τούρκους και η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική.
Ο διάδοχος του θρόνου, Πρίγκιπας Παύλος, ακούμπησε το αγγείο με την ταριχευμένη καρδιά του Βαρόνου στο μνημείο και οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τις ευλογίες από τους ιερείς.
Ο αμερικανός πρέσβης, Λίνκολν Μακβίγκ, έγραψε στην αναφορά του:
«Το Τρίτο Ράιχ βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία για ανασκαφές, αλλά δεν υπήρχε γερμανός αξιωματικός στην τελετή,
όταν ο Πρίγκιπας της Ελλάδας τοποθέτησε την καρδιά ενός Γάλλου στην είσοδο των γερμανικών ανασκαφών.
Η ταφή ήταν η απάντηση της Γαλλίας στη γερμανική κατάληψη της Ολυμπίας».

Ο Πρίγκιπας Παύλος τοποθετεί την καρδιά του Κουμπερτέν στο μνημείο

Ο Πρίγκιπας Παύλος τοποθετεί την καρδιά του Κουμπερτέν στο μνημείο

Η Ευρώπη βρισκόταν ένα βήμα πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Οι Ολυμπιακοί του Βερολίνου ολοκληρώθηκαν ένα χρόνο πριν και το ναζιστικό κόμμα στη Γερμανία άπλωνε παντού τα δίχτυα του.
Το 1936, όταν διοργάνωσαν τους Ολυμπιακούς αγώνες, οι Γερμανοί ξεκίνησαν ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρος της Ολυμπίας, με εντολή και χρηματοδότηση από τον Αδόλφο Χίτλερ.

 

Πιερ ντε Κουμπερτέν

Πιερ ντε Κουμπερτέν

Ο Κουμπερτέν και οι Ναζί                                      

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, οι γαλλικές εφημερίδες επιτέθηκαν στον Κουμπερτέν, εξαιτίας των φιλο-Χιτλερικών δηλώσεών του.

Σε συνέντευξή του στην αθλητική εφημερίδα «L’ Auto», δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί του Βερολίνου στάθηκαν αντάξιοι των υψηλών απαιτήσεών του.
Φοβόταν είπε,  ότι στα χέρια των Γερμανών, οι αγώνες θα μετατρέπονταν σε προπαγανδιστικό εργαλείο, αλλά οι φόβοι του διαψεύστηκαν.
Συνεχάρη θερμά τον Χίτλερ ως ένα από τα πιο δημιουργικά πνεύματα της γενιάς του, που «υπηρέτησε επιτυχώς, χωρίς να παραμορφώσει, το ολυμπιακό ιδεώδες».

1936, Ολυμπιακοί Αγώνες στο Βερολίνο

1936, Ολυμπιακοί Αγώνες στο Βερολίνο

Φημολογείται ότι οι Ναζί έστελναν χρήματα στον Κουμπερτέν τα τελευταία χρόνια της ζωής του, που αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Η «θεοποίησή» του από τους Ναζί συνεχίστηκε και μετά το θάνατό του, από τον διοργανωτή των Ολυμπιακών του Βερολίνου, Καρλ Ντίεμ.
Πριν από τον πόλεμο, ο Κουμπερτέν συμβόλιζε την ειρήνη και τη διακρατική συνεργασία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, μετατράπηκε σε σύμβολο του «πολεμικού πνεύματος».
Στη Γαλλία οι συμπατριώτες του τον απαξίωσαν.
Στην Ελλάδα, φιλοξενούμε την καρδιά του στον ιερό χώρο της Ολυμπίας και αναγνωρίζουμε ότι χάρη σε αυτόν αναβίωσε η αρχαία παράδοση.
Φυσικά με την κλασική ελληνική γενναιοδωρία, ξεχνάμε ότι πολέμησε την ιδέα η Ελλάδα να είναι μόνιμος τόπος τέλεσης όπως και στην αρχαιότητα.
Αυτό σίγουρα θα ωφελούσε τη χώρα, αλλά ίσως και να είχε αποτρέψει την άκρατη εμπορευματοποίηση των αγώνων, αν και για αυτό μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν πλέον.

 

mixanitouxronou.gr/

2017-06-12 16:15

Ένας άνδρας σκοτώθηκε και άλλα 45 άτομα τραυματίστηκαν το Σάββατο, όταν αυτοκίνητο συγκρούστηκε μετωπικά με λεωφορείο στην Ιαπωνία, στην επαρχία Αΐτσι.

Σε βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, από την κάμερα του λεωφορείου, φαίνεται η στιγμή που το αυτοκίνητο- το οποίο περνάει κυριολεκτικά πετώντας στο αντίθετο ρεύμα και συντρίβεται πάνω στο μεγαλύτερο όχημα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των JapanTimes, οδηγός ήταν ο 62χρονος γιατρός Μασαμίτσου Ικούμα, ο οποίος σκοτώθηκε επί τόπου. Από τους 47 ανθρώπους που βρίσκονταν στο λεωφορείο, έξι υπέστησαν κατάγματα και οι υπόλοιποι ελαφρείς τραυματισμούς.

Οι επιβάτες ήταν σε μονοήμερη εκδρομή για μάζεμα κερασιών και ψώνια σε πόλη της επαρχίας Γιαμανάσι. Το λεωφορείο είχε φύγει από τη γειτονική Τογιοκάβα το πρωί, όπως ανέφερε το τουριστικό γραφείο που οργάνωσε την εκδρομή.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

2017-05-24 21:16

Μπέρμιγχαμ -Η πόλη της Αγγλίας που κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους, εφαρμόζεται η σαρία [εικόνες]

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας. Εκεί όπου ο τρόπος ζωής των ισλαμιστών τείνει να κυριαρχήσει και απειλεί να τινάξει στον αέρα μια κοινωνία που πέφτει θύμα της πολυπολιτισμικής ουτοπίας.

Ένα τυπικό απόγευμα χειμώνα στο Μπέρμιγχαμ: ατμόσφαιρα πηχτή από ομίχλη, παντού κτίρια από κόκκινα τούβλα, χαρακτηριστικό της βιομηχανικής κληρονομιάς αυτής της πόλης στο κέντρο της Αγγλίας. Στις 2 το μεσημέρι το φως σχεδόν εκλείπει. Ακούγεται δυνατά η φωνή του μουεζίνη από τον μιναρέ του επιβλητικού τζαμιού Birmingham Central Mosque. Αλλοι ακολουθούν την ώρα το βρετανικού τσαγιού και άλλοι προσκαλούνται, με τεράστια μεγάφωνα, να προσέλθουν στο τζαμί: τις καθημερινές, περίπου 6.000 άτομα το κατακλύζουν. Αντρες ντυμένοι με το παραδοσιακό ένδυμα, το kamis, και γυναίκες καλυμμένες με μαύρο πέπλο από το κεφάλι ως τα νύχια. «Allahou Akbar», ακούγεται από τον μιναρέ στη μισή πόλη. Στον δρόμο, μια ομάδα κοριτσιών παίζει και επαναλαμβάνει στα αραβικά: «Ο Θεός είναι μεγάλος».


Το Μπέρμιγχαμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας, μετά το Λονδίνο. Εχει περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους, εκ των οποίων οι μισοί είναι εμιγκρέδες και το 1/4 αυτών είναι μουσουλμάνοι. Στη λαϊκή συνοικία Small Heath, στο κέντρο της πόλης, το 95% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.
Αλλά και στον κεντρικό δρόμο Coventry Road η καθημερινότητα κινείται στον ρυθμό των  μουσουλμάνων, οι γυναίκες, ακόμη και τα μικρά κορίτσια φοράνε πέπλο που τις καλύπτει. Τα καταστήματα έχουν ειδικό ωράριο που αντιστοιχεί στην καθημερινή προσευχή. Οι τυπικές παμπ της πόλης σερβίρουν χαλάλ, δεν έχουν αλκοόλ και μοιράζουν τον χώρο σε ανδρικό και γυναικείο, με κουρτίνες. Τα μαγαζιά πουλάνε ισλαμικά ρούχα και τα βιβλιοπωλεία είναι θρησκευτικά.

Τα τουριστικά πρακτορεία διαφημίζουν ταξίδια «muslim friendly» με όρους για τις γυναίκες.


Η γαλλική LeFigaro έκανε ένα ταξίδι στο Μπέρμιγχαμ και συνάντησε κατοίκους της περιοχής. «Η Αγγλία δεν είναι Γαλλία. Η ανεξιθρησκεία στη δική σας χώρα είναι άλλοθι για να τιμωρείτε τους μουσουλμάνους. Η Γαλλία είναι δικτατορία. Εδώ στην Αγγλία είμαι ελεύθερη να φοράω νικάμπ ολόσωμο και να διδάσκω παιδιά σε ένα δημόσιο σχολείο. Μπορώ να προσεύχομαι καθημερινά μέσα σε ειδική αίθουσα στο σχολείο. Αυτό το ένδυμα που φοράω είναι εντολή του Θεού μου και με προφυλάσσει από τα ανδρικά βλέμματα», δηλώνει στην εφημερίδα μια νεαρή δασκάλα της πόλης.

Και πράγματι, δεν υπάρχει στην Αγγλία διάκριση μεταξύ δημόσιας ζωής και θρησκείας, όπως γίνεται στη Γαλλία. Στο Μπέρμιγχαμ, ορισμένα δημόσια σχολεία διοργανώνουν εκδρομές για τους μαθητές σε ναούς και τζαμιά, όπου οι ιμάμηδες τούς μαθαίνουν τα στοιχειώδη της προσευχής καθώς και κάποιες σουράτες, ακόμη και στους μαθητές χριστιανικής πίστης.


Στο Μπέρμιγχαμ τα παιδιά των μουσουλμάνων έχουν την ίδια καθημερινότητα με τους μεγάλους. Στις 17:00 αλλάζουν τη στολή του σχολείου και φοράνε abaya ή kamis για να παρακολουθήσουν κατηχητικό και μαθήματα Κορανίου, στα τζαμιά της πόλης. «Εδώ η σαρία δεν είναι πρόβλημα! Είναι ο καλύτερος νόμος, είναι πάνω από όλους τους άλλους. Η σαρία απαιτεί να κόβουμε το χέρι ενός κλέφτη, να σκοτώνουμε τους βιαστές και τους δολοφόνους», δηλώνει στην εφημερίδα ο Mohamed, ο οποίος φοράει ένα kamis ως τον αστράγαλο, όπως οι σαλαφιστές μουσουλμάνοι.


Η σαρία γίνεται ανεκτή στην Αγγλία. Υπάρχουν σήμερα περίπου 100 «sharia courts» στη χώρα. Πρόκειται για επίσημα ισλαμικά δικαστήρια, τα οποία βρίσκονται κυρίως μέσα σε τζαμιά και δικάζουν τρέχοντα θέματα: κληρονομιές, γάμους, διαζύγια κ.λπ.

Ο Mohamed Talha Bukhari, ιμάμης στο Birmingham Central Mosque, είναι ένας από τους δικαστές. «Δεν είναι ένας παράλληλος νόμος με τους νόμους της χώρας. Εμείς στηριζόμαστε πάνω σε θρησκευτικά κείμενα για να αποφασίσουμε. Είναι σημαντικό να εγγράφουμε τους γάμους στα δικά μας καταστατικά», δηλώνει.


Για ορισμένους, το να επιτρέπει η Αγγλία την εφαρμογή της σαρία είναι κάτι πολύ τραβηγμένο. Πολλές φωνές υψώνονται ήδη στη χώρα όπου κατοικούν πάνω από 3 εκατομμύρια μουσουλμάνοι και καταγγέλλουν τον κίνδυνο ισλαμοποίησης της βρετανικής κοινωνίας.

Η Gina Khan είναι εκπρόσωπος και μέλος του One Law for All, ένα κίνημα εναντίον της σαρία στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτά τα δικαστήρια είναι παράνομα και δεν συνάδουν με τη δημοκρατία μας. Οι φανατικοί κρύβονται πίσω από μια εικόνα ισότητας και ανοχής. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και οι αποφάσεις λαμβάνονται συνήθως εναντίον των γυναικών. Με τη σαρία οι άνδρες μπορούν να είναι πολύγαμοι ή να διώχνουν τις συζύγους τους», δηλώνει.


Αυτή η ακτιβίστρια προέρχεται από μουσουλμανική οικογένεια, αλλά μάχεται τον φανατισμό. Πιστεύει ότι αυτά τα δικαστήρια είναι το άλλοθι για να εξαπλώσουν οι φονταμενταλιστές την επιρροή τους στην κοινότητα. Η ακτιβίστρια θυμίζει την περίπτωση του Anjem Choudary, του προπαγανδιστή από το Λονδίνο ο οποίος υποσχόταν να μεταμορφώσει το Παλάτι του Μπάκιγχαμ σε τζαμί. «Αυτός ο εξτρεμιστής, πριν καταδικαστεί το 2016 σε 5 χρόνια φυλάκιση, γιατί προσκυνούσε το ισλαμικό κράτος, ήταν δικαστής σε ένα από αυτά τα δικαστήρια του νόμου της σαρία», αναφέρει.

«Πνίγεται η βρετανική κοινωνία από τους ισλαμιστές;», διερωτάται η γαλλική εφημερίδα. Ορισμένοι ανησυχούν. Το 2014 ένα ανώνυμο γράμμα εστάλη στις βρετανικές αρχές και κατήγγειλε ότι ομάδες φανατικών μουσουλμάνων είχαν κυριαρχήσει σε ορισμένα δημόσια σχολεία του Μπέρμιγχαμ. Η επιστολή ανέφερε ότι στα εν λόγω σχολεία διαχωρίζουν τα κορίτσια από τα αγόρια στις τάξεις, πιέζουν αφόρητα τους μη μουσουλμάνους καθηγητές και αρνούνται ορισμένα μαθήματα, όπως η μουσική.

Η υπόθεση ονομάστηκε «Δούρειος Ιππος» και ανάγκασε τις βρετανικές αρχές να κάνουν έρευνα. «Ο "Δούρειος Ιππος" συντάραξε την πόλη. Η κυβέρνηση αντέδρασε επιβάλλοντας στους καθηγητές να επισημαίνουν κάθε σημάδι θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης στους μαθητές. Η δική μας οργάνωση δούλεψε για να τους μάθουμε να επικοινωνούν περισσότερο με τους γονείς τους», δηλώνει ο Asif Afridi, μέλος του Brap, μια οργάνωσης για τον διακοινοτικό διάλογο.
Το Golden Hill Rock Academy ήταν ένα από τα σχολεία που επλήγησαν από το σκάνδαλο «Δούρειος Ιππος».


Η εφημερίδα συνομίλησε και με έναν 18χρονο Γάλλο, τον Ali, ο οποίος ζει στο Μπέρμιγχαμ με την οικογένειά του εδώ και δέκα χρόνια. Ο πατέρας του κατάγεται από την Τυνησία και έφερε την οικογένειά του στο Μπέρμιγχαμ για επαγγελματικούς λόγους. Ο 18χρονος αφηγείται στην εφημερίδα πώς άλλαξε ο πατέρας του από τη στιγμή που εγκαταστάθηκαν στην πόλη.

«Η πρακτική του έγινε ριζοσπαστικοποιημένη, άφησε γένια». Ο Ali αναγκάστηκε να πάει σε μουσουλμανικό σχολείο και να παρακολουθεί μαθήματα για το Κοράνι κάθε βράδυ, στο τζαμί. «Υπάρχουν πολλά ιδιωτικά σχολεία μουσουλμάνων στην πόλη. Ολα δήθεν σε μαθαίνουν την ανοχή, την αγάπη και την ειρήνη. Δεν είναι αλήθεια. Πίσω από αυτούς τους τοίχους σάς γεμίζουν το μυαλό με στίχους από το Κοράνι, με μίσος, με έλλειψη ανοχής». Ο Ali θυμάται τη σιδερένια πειθαρχία που επιβάλλουν οι ιμάμηδες, τις σωματικές τιμωρίες.

Η επίσης Γαλλίδα Mobin, 19 ετών, έφτασε στο Μπέρμιγχαμ πριν από μερικούς μήνες με την οικογένειά της, η οποία επέλεξε να εγκατασταθεί εκεί για θρησκευτικούς λόγους. «Ο πατέρας μου βρίσκει ότι είναι καλύτερα εδώ. Μπορούμε να φοράμε πέπλο άφοβα και βρίσκουμε σχολεία όπου τα κορίτσια δεν είναι μαζί με τα αγόρια. Το Μπέρμιγχαμ είναι κάπως σαν μουσουλμανική χώρα. Είμαστε μεταξύ μας, είναι δύσκολο», λέει.

Πηγή:  iefimerida.gr 
 

2017-05-22 22:52

Διανύοντας 378 χλμ μέσα σε οκτώ ημέρες, 19 Αμερικανοί πεζοναύτες, άλλοι εν ενεργεία και άλλοι βετεράνοι, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα: έζησαν βήμα-βήμα τη διαδρομή Σπάρτη–Θερμοπύλες, την επική πορεία που έκαναν πριν από 2.500 χρόνια ο σπουδαίος βασιλιάς της Σπάρτης και οι 300 γενναίοι συμπολεμιστές του.

Βαδίζοντας πάνω στα χνάρια του Λεωνίδα, διέσχισαν πόλεις, χωριά, αρχαία και σύγχρονα μονοπάτια, για να φθάσουν αργά το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στο Άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, στη διαδρομή υπήρξαν δύσκολες στιγμές που ένιωθαν ότι είχαν φτάσει στα όριά τους.

«Είναι χειρότερα και από την εβδομάδα της κόλασης», αστειεύτηκε κάποιος αναφερόμενος στη θρυλική εκπαίδευση των Αμερικανών πεζοναυτών. Ειδικά μετά την πέμπτη ημέρα, εξαντλημένοι και με πόδια τραυματισμένα, κάποιοι ανακοίνωσαν πως θα σταματούσαν.

«Ένας μάλιστα είχε ανεβάσει πυρετό και ο γιατρός τού συνέστησε να συνεχίσει με το συνοδευτικό αυτοκίνητο. Και όμως, στις πέντε το επόμενο πρωί ήταν όλοι εκεί. Όλοι έχουμε αποθέματα δύναμης που δεν γνωρίζουμε», εξήγησε ο Λανς Κάμινγκς, βετεράνος πεζοναύτης.

«Βοήθησε πως είχαμε στην ομάδα τον Κάιλ που είναι τετραπληγικός και έκανε τη διαδρομή με το ποδήλατό του χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Όταν βλέπαμε εκείνον να μην το βάζει κάτω, δεν υπήρχαν περιθώρια για γκρίνια ή παραίτηση», συμπλήρωσε.

Οι Αμερικανοί ήταν εμφανώς καταπονημένοι στον τερματισμό. Όταν έφτασαν στο μνημείο έριξαν στην πλάτη τους μια αμερικανική και μια ελληνική σημαία και περπάτησαν μέχρι το Άγαλμα του Λεωνίδα.

Εκεί, φώναξαν με ενθουσιασμό «Μολών λαβέ» σε σπαστά ελληνικά και φωτογραφήθηκαν γεμάτοι χαρά και ικανοποίηση, δηλώνοντας θαυμαστές των τριακοσίων Σπαρτιατών.

«Ήταν μια συγκινητική στιγμή για όλους», θα πει αργότερα ο Κάμινγκς.

«Μέσα από αυτή τη διαδρομή αγαπήσαμε την Ελλάδα, μάθαμε ακόμα περισσότερα για την ιστορία και την κουλτούρα σας και βέβαια πετύχαμε το στόχο μας».

Το προηγούμενο βράδυ είχαν μάθει πως είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 300.000 δολάρια που θα δοθούν σε οικογένειες πεζοναυτών που έχουν ανάγκη

Δείτε το βίντεο

2017-05-22 22:40

Μια νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι πως ο σεισμός θα προέλθει από το ανατολικό μέρος της θάλασσας του Μαρμαρά

Οι επιστήμονες θεωρούν θέμα χρόνου πότε θα πλήξει την Κωνσταντινούπολη ένας νέος μεγάλος σεισμός, πιθανού μεγέθους επτά βαθμών ή και μεγαλύτερος. Μια νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι πως ο σεισμός στην Τουρκία θα προέλθει από το ανατολικό μέρος της θάλασσας του Μαρμαρά (το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διατρέχει τη θάλασσα του Μαρμαρά και περνά ξυστά από την πόλη).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον σεισμολόγο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες GFZ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Journal International», δήλωσαν ότι η εκτίμηση αυτή έχει θετικές και αρνητικές όψεις.

«Αυτά είναι τόσο καλά όσο και κακά νέα για μια πόλη άνω των 15 εκατομμυρίων κατοίκων» δήλωσε ο Μπόνχοφ. «Τα καλά νέα είναι ότι καθώς η μετάδοση του σεισμού στο ρήγμα θα γίνει προς τα ανατολικά, θα έχει κατεύθυνση μακριά από την πόλη. Τα κακά νέα είναι ότι θα υπάρξει ένα πολύ μικρό περιθώριο μόνο λίγων δευτερολέπτων για προειδοποίηση».

Το περιθώριο προειδοποίησης θεωρείται σημαντικό για να δοθεί από τις Αρχές εντολή να ανάψουν κόκκινα τα φανάρια στους δρόμους, να μπλοκαρισθούν γέφυρες και τούνελ και να τεθούν εκτός λειτουργίας ζωτικές υποδομές.

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών βασίζονται στην ανάλυση πολυάριθμων μικροσεισμών που έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν κατά μήκος της θάλασσας του Μαρμαρά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι προς τα δυτικά της πόλης, στο δυτικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά, η τεκτονική ενέργεια εκτονώνεται κάπως, καθώς η μία τεκτονική πλάκα συγκρούεται με την άλλη και βυθίζεται από κάτω της με πολύ αργό ρυθμό. Όμως στα ανατολικά οι δύο πλάκες φαίνονται τελείως «κλειδωμένες» η μία απέναντι στην άλλη, με συνέπεια συνεχώς να συσσωρεύεται ενέργεια, η οποία κάποια στιγμή θα επιζητήσει να εκτονωθεί με ένα μεγάλο σεισμό.

Αν, παρά τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο επόμενος σεισμός τελικά προέλθει από το δυτικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά, τότε τα καλά νέα θα είναι ότι η Κωνσταντινούπολη θα έχει ένα κάπως μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο να προειδοποιηθεί. Όμως, από την άλλη, καθώς ο σεισμός θα κινηθεί προς τα ανατολικά, θα συναντήσει και θα «ταρακουνήσει» την πόλη πιο σοβαρά από ό,τι αν είχε «γεννηθεί» στην ανατολική θάλασσα του Μαρμαρά.

Προϊόντα: 41 - 50 από 1585
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>
web counter