ΓΝΩΜΗ-ΑΡΘΡΑ

2014-05-18 11:31

Ο θάνατος από το βόλι άνανδρων, συνιστά νίκη!

Οι φυλακίσεις που σου επιβάλλουν οι δεσμώτες της πατρίδας σου, για τους αγώνες που διεξάγεις ασυμβίβαστος, συνιστούν νίκη!

Οι επιθέσεις των ανώνυμων συμμοριτών που υφίστασαι, όλων αυτών που δεν τολμούν και  ντρέπονται να δείξουνε στο φως, το σκοτεινό, κομπλεξικό κι άμορφο πρόσωπό τους, συνιστούν νίκη!

Οι διώξεις που εξαπολύουν κάθε λογής παρατρεχάμενοι και υποτακτικοί, και κάθε είδους γελωτοποιοί και αυλοκόλακες, που δέχονται να τους ποδηγετούν για να ποδηγετήσουνε το έργο σου, συνιστούν νίκη!

Οι μεθοδεύσεις διαχείρισης της «μάζας» για να την στρέψουν κατεπάνω σου, συνιστούν νίκη!

Τα ουρλιαχτά των διεφθαρμένων εναντίον σου, συνιστούν νίκη!

Το πέπλο της σιωπής που απλώνεται, από τους δουλοπάροικους των τηλεβόθρων, για να επικαλύψουνε την παρουσία σου, συνιστά νίκη!

Οι ψίθυροι των συκοφαντικών γραφίδων του συστήματος, συνιστούν νίκη!

Το να μιλούν συνέχεια για σένα εν τη απουσία σου, τα κάθε καρυδιάς καρύδια, χωρίς εσένα και χωρίς αντίλογο, συνιστά νίκη!

Το να επιδιώκουνε να σου φερθούνε ταπεινά χωρίς ποτέ να καταφέρνουν να σε ταπεινώσουν και να σε λυγίσουνε, συνιστά νίκη!

Το να πορεύεσαι ακλόνητος ενάντια στ’ απόβλητα του οχετού που αναδεύει τα σκουπίδια και τα φρόκαλα στο βορβορώδες διάβα της ροής του, συνιστά νίκη!

Το να κολυμπάς ατάραχος προς την πηγή, αντίθετα στο χείμαρρο του ποταμιού που παρασέρνει με ορμή τα σκύβαλα, τα φύλλα τα ξερά κι όλα τα ψόφια ψάρια, συνιστά νίκη!

Το να τους κάνεις να αφρίζουνε για τις ιδέες σου, συνιστά νίκη!

Το να αλλάζουν χρώμα όταν σε αντικρίζουνε, συνιστά νίκη!

Το ν’ αλαλάζουνε και να πλαντάζουνε, όταν τους πλησιάζεις, συνιστά νίκη!

Το να τους φτύνεις, και να πνίγονται στο σάλιο σου, συνιστά νίκη!

Γιατί η νίκη ήταν, και θα ’ναι πάντοτε και παν’ απ’ όλα, ζήτημα ήθους, ζήτημα ηθικής, ζήτημα στήλης σπονδυλικής, κι αξιοπρέπειας, κι ανθρώπινης υπερηφάνειας. Ποτέ δεν ήταν πρόβλημα αριθμητικής ή και στατιστικής κυριαρχίας.

Η νίκη είναι πάντοτε μια εσωτερική υπόθεσις. Μπορεί να ’χεις νικήσει νίκη μεγάλη και περίοπτη και ένδοξη, ακόμα κι όταν έχεις χάσει.

Πάντως, όταν κάποιες φορές θα τύχει να νικήσεις, έχοντας με το μέρος σου το πλήθος στο βασίλειο των αριθμών, αυτό δεν είναι νίκη, ούτε κέρδος, ούτε θρίαμβος.

Ευθύνη είναι κι υποχρέωση, απέναντι του εαυτού σου κι όλων εκείνων των ανθρώπων, να εκπληρώσεις στο ακέραιο όλα όσα είχες ονειρευτεί γι’ αυτούς, όλους αυτούς που εμπιστεύθηκαν τις τύχες τους σε σένα.

 

 

Χρίστος Γούδης

Καθηγητήςαστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής και συγγραφέας, μεταφραστής ξένης λογοτεχνίας, πολιτικός στοχαστής.

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την "Ελληνική Αυγή για την Αθήνα"
 


 

2014-05-17 11:42

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

Μα αφού ο δρόμος είναι ΕΝΑΣ.
Το must της σεζόν: "Η άσφαλτος της γκλαμουριάς"
Αφού ξέρετε το πολιτικώς ορθό.

Μιλήστε απαξιωτικά για τη Σημαία σας.
Βρίστε την πατρίδα σας.
Περιπαίξτε το Χριστό και την Παναγία έστω.
Παραχαράξτε την ιστορία των Ελλήνων.
Παίξτε λιγακι με το αίμα και τους διωγμούς των προγόνων σας.
Βαφτίστε τις ωμές δολοφονίες "Συνωστισμούς"
Πείτε ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του.
Αποκαλέστε τους σκοπιανούς , Μακεδόνες.
Ζητήστε συγνώμη από τους Τσάμηδες.
Ζητήστε συγνώμη απ` τούς Τούρκους.
Πείτε κάτι "προοδευτικό", κάτι "μάστ" κάτι "ιν".
Για τα "μαλακά" ναρκωτικά , για τις λεσβίες , για τις τραβεστί με τα μούσια, για το γάμο των ομοφυλοφίλων , για τη μοναξιά της φώκιας , και τόσα άλλα γαρνιρισμένα με την απαραίτητη δόση οικολογίας.

Γίνε και συ επιτέλους ένας απ' τους Νεοέλληνες που κατάλαβαν ποια είναι η «πρόοδος».
Ένας απ' αυτούς που κατανόησαν πως δεν θα πρέπει να είναι έξω από όλη αυτή την ευρωπαϊκή «κοσμογονία» και θα πρέπει να συμβαδίσουν ενωμένοι με όλους αυτούς τους «προοδευτικούς» και «φιλελεύθερους» Ευρωπαίους.
Εμπρός λοιπόν να μοιάσεις και συ στην επιτυχημένη και ενάντια στην οπισθοδρόμηση Ευρώπη! 
Να διδάξεις στα παιδιά σου ότι δεν έχουν φύλο και ότι τα αγοράκια θα πρέπει να ντύνονται κοριτσίστικα και τα κοριτσάκια να ερωτεύονται κοριτσάκια. 
Να διδάξεις στην νέα ελληνική γενιά τα «αγαθά» της κτηνοβασίας και τον σύγχρονο ευρωπαϊκό «πολιτισμό» που εξιδανικεύει την κάθε μορφή σεξουαλικής (πρώην) ανωμαλίας.

Αυτή είναι η σημερινή Ευρώπη.
Η Ευρώπη των τραπεζών, των χρηματιστών, των ασφαλιστικών εταιρειών και της πάσης φύσεως ανωμαλίας. 
Αυτή η Ευρώπη πρέπει να πάρει το μήνυμα στις κάλπες.
Τώρα είναι η Χρυσή Ευκαιρία.

ΝΓ

2014-05-14 21:29

Άρθρο του Γιώργου Σταφυλά (ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ)
 
Ένα ένα κομμάτι της χώρας εκποιείται σύμφωνα με το νεοταξικό σχέδιο ''Ολος ο πλούτος των εθνών να περάσει στα χέρια κάποιων χρηματοπιστωτικών funds'' -σχέδιο που εμπεριέχεται ως ''προφητεία'' και στο βιβλίο του Ζακ Αταλί, μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος, για το οποίο μιλήσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας. Θέλετε να δείτε πως γίνεται αυτό; Η αγροτική τράπεζα ήταν κάτοχος του 10% της ΕΥΔΑΠ, όπως και του συνόλου σχεδόν της Ελληνικής γης, με βάση τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών. Όλος αυτός ο απίστευτος πλούτος πωλήθηκε σε μια ιδιωτική τράπεζα, γιατί ήταν παραφωνία μέσα σε περιβάλλον φιλελεύθερου καπιταλισμού. Έτσι η Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκε να κατέχει μεταξύ άλλων και το 10% του νερού που πίνουμε!
 
Πριν λίγες μέρες  αυτό το 10% της ΕΥΔΑΠ,πωλήθηκε σε κάποιο ξένο Fund, κάποιου κυρίουPaulsen*, έναντι του εξευτελιστικού τιμήματος των 87 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή το 10 % μιας κολοσσιαίας και κερδοφόρας επιχείρησης, με στρατηγική σημασία - διότι το νερό θα είναι αιτία πολέμων τον 21ο αιώνα, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές- πουλήθηκε σε μικρότερη τιμή από αυτή που θα στοίχιζε η πιθανή μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι στην Μάντσεστερ Σίτυ! Από αυτό το deal σίγουρα δεν βγήκε ζημιωμένη η Πειραιώς. Αυτοί που θα βγουν ζημιωμένοι στο κοντινό μέλλον θα είναι οι Έλληνες πολίτες, που θα καταλάβουν τι σημαίνει ένα δημόσιο αγαθό να εμπορευματικοποιείται...
 
Το νερό είναι το βασικότερο στοιχείο για την συνέχιση της ζωής. Χωρίς νερό ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 72 ώρες. Καθώς η εμπορευματικοποίηση κάθε αγαθού του πλανήτη καταστρέφει τη ζωή, τα αποθέματα του νερού μειώνονται. Το νερό στο μέλλον, θα είναι κάτι σαν το πετρέλαιο και θα αποτελέσει βασική αιτία πολέμου στις επόμενες δεκαετίες. Οι άνθρωποι που προωθούν το σχέδιο της παγκοσμιοποίησης δεν ενδιαφέρονται τόσο για λεφτά . Λεφτά έχουν πολλά. Ενδιαφέρονται για την απόλυτη εξουσία . Θέλουν τον απόλυτο έλεγχο. Είναι στρατηγικής σημασίας γι αυτούς να ελέγξουν τα αποθέματα νερού.
 
Τα γεράκια των «αγορών» δεν θα σταματήσουν εδώ. Θα συνεχίσουν να αγοράζουν μετοχές μέχρι να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του νερού.Και τα κανάλια, τα μέσα μαζικής εξαπάτησης -που κι αυτά άλλωστε σε τράπεζες ανήκουν - θα συνεχίσουν να δυσφημούν κάθε δημόσια επιχείρηση, μέχρι που οι εξαπατημένοι πολίτες να αγανακτήσουν και να πουν ''γιατί όχι; ας τα πάρουν ιδιώτες...'' Οι εξαπατημένοι -παραπληροφορημένοι πολίτες όμως δεν θα μάθουν ποτέ τι έχει συμβεί στις χώρες που το νερό ιδιωτικοποιήθηκε. Πολύ απλά τα κανάλια,δεν θα το πουν. Έτσι δεν θα μάθουν ποτέ ότι η Χιλή, η πρώτη χώρα στην ποία εφαρμόστηκαν πειραματικά οι λαμπρές εμπνεύσεις του Μίλτον Φρίντμαν, έχει σήμερα πολίτες που κυριολεκτικά πληρώνουν όσο - όσο για ένα ποτήρι - κάκιστηςποιότητητας - νερό. Δεν θα μάθουν ποτέ οι πολίτες ότι η ιδιωτική εταιρεία στην οποία ανήκουν και τα ορυχεία της Χιλής, χρησιμοποιεί τους υδάτινους πόρους που της ανήκουν – πλέον- για ξέπλυμα μετάλλων και όχι για την υδροδότηση των φτωχών αγροτών, γιατί αυτό επιτάσσει ο νόμος του κέρδους ! Οι παραπληροφορημένοι και εξαπατημένοι πολίτες δεν θα μάθουν ποτέ - από τα κανάλια της διαπλοκής και της διαφθοράς - ότι 86 πόλεις στον κόσμο, πόλεις στις οποίες το νερό είχε ιδιωτικοποιηθεί, επανέφεραν το παλιό καθεστώς της δημόσιας η δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης, την ώρα που εμείς στην Ελλάδα ιδιωτικοποιούμε την ΕΥΔΑΠ. Ούτε θα μάθουν ποτέ ότι στις ΗΠΑ - στο βασίλειο της ελεύθερης αγοράς - ένας ιδιώτης δεν μπορεί να συλλέξει βρόχινο νερό, γιατί το νερό ανήκει σε ιδιώτικες επιχειρήσεις. Δεν θα μάθει τίποτα απ’όλα αυτά ο δύστυχος τηλεθεατής και έτσι θα πάει για ακόμη μια φορά σαν πρόβατο επί σφαγή να ψηφίσει - με τις οδηγίες της τηλεόρασης - τις κυβερνήσεις που λειτουργούν ως τοποτηρητές της νέας τάξης.
 
Ας αναλογιστούμε όλοι μας πόσο λογικό είναι το νερό να ανήκει σε ιδιώτες. Έτσι απλά. Αυτή η απλή ερώτηση. Μπορεί το νερό να αγοραστεί από κάποιον ιδιώτη; Και αν μπορεί, τότε γιατί όχι και ο αέρας... Ας αναλογιστούμε που ανήκει το νερό.Η αυτονόητη απάντηση είναι στον Θεό. Η αμέσως επομενη απάντηση είναι στον λαό. Άρα στην κυβέρνησή του - αν υποτεθεί ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί τον λαό και όχι αλλότρια συμφέροντα. Κάποιοι όμως δεν θέλουν ναανήκουν στα έθνη οι πλουτοπαραγωγικές πηγές τους. Θέλουν να ανήκει όλος ο πλούτος στην διεθνή τραπεζική μαφία. Θα φροντίσουν μέσω των καναλιών που ελέγχουν, να δυσφημήσουν κάθε δημόσια επιχείρηση, ώστε να πουληθεί στο τέλος για ένα ευτελές ποσό. Ένας κόσμος που τα πάντα θα ανήκουν - υποτίθεται σε ιδιώτες - αλλά πρακτικά, στην τραπεζική ολιγαρχία, είναι ένα από τα οράματα της νέας τάξης και συνάμα η βασική θεωρία της οικονομικής σχολής του Σικάγο.
 
* Ο κάποιος κύριος Paulsen είναι ο γεννημένος το 1955 στο Queens της Νέας Υόρκης, εβραϊκής καταγωγής μεγαλοεπενδυτής John Alfred Paulson. Ο Paulson φιγουράρει στην 9η θέση των 50 πλουσιότερων Εβραίων στον κόσμο, σύμφωνα με την Jerusalem Post, τρεις θέσεις πίσω από τονGeorge Soros... Ο Paulson, κατάφερε να γίνει διάσημος στα χρηματοοικονομικούς κύκλους το 2007 όταν “έβγαλε” σχεδόν $4 δισ. στοιχηματίζοντας στην αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του ανέρχεται πλέον σε $13,5 δισεκατομμύρια, ωστόσο, όταν ξεκίνησε την επενδυτική εταιρεία Paulson & Co. το 1994 είχε μόλις $2 εκατ. κι έναν υπάλληλο.
 
ΚΟ: Όπως διαβάζουμε στην "κίνηση 136"και στο άρθρο «Ευχή ή κατάρα η ιδιωτικοποίηση του νερού ;»:
…..Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις οργανώσεων συνεχίζονται κανονικά και επικαλούνται τη διεθνή εμπειρία για να αποδείξουν πως μόνο καταστροφική θα μπορούσε να είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού.
Το 1989 η Μάργκαρετ Θάτσερ ιδιωτικοποιεί το δίκτυο ύδρευσης στην Αγγλία και την Ουαλία. Είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που εφάρμοσαν αυτή την πολιτική όσον αφορά στο νερό. Η ποιότητα του νερού μπορεί να βελτιώθηκε, αλλά με ένα «γερό» αντάλλαγμα, αφού τα πρώτα εννιά χρόνια οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50%. Έτσι, παρά τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, ο κίνδυνος να μείνουν σπίτια χωρίς νερό λόγω της αύξησης αυτής ήταν μεγαλύτερος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης, αλλά το κόστος του νερού παραμένει αρκετά υψηλό, παρ’ ότι θα περίμενε κανείς να έχει μειωθεί λόγω του ανταγωνισμού. Μέχρι σήμερα υπάρχει μεγάλη διαμάχη για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης και τις επιπτώσεις που έχει στην αγγλική κοινωνία.…….. 
Η Αργεντινή ήταν από τις πρώτες χώρες που ιδιωτικοποίησε το σύστημα ύδρευσής της. Το 1993 η κυβέρνηση παρέδωσε τη δημοτική ύδρευση σε ένα consortium πολυεθνικών και τοπικών εταιρειών. Η Παγκόσμια Τράπεζαέσπευσε να συγχαρεί την κίνηση της Αργεντινής χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο ελπιδοφόρα επένδυση. Όμως η χαρά δεν κράτησε πολύ. Οι εταιρείες τοποθέτησαν σε θέσεις- «κλειδιά» φίλους της κυβέρνησης με τεράστιους μισθούς, ενώ για να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος επέβαλαν αύξηση των τιμολογίων που έπληξανεκατομμύρια φτωχών.
Στη Νότια Αφρική η ιδιωτικοποίηση του δικτύου ύδρευσης είχε ως αποτέλεσμα μια από τιςχειρότερες επιδημίες χολέρας στις φτωχές συνοικίες του Γιοχάνεσμπουργκ το 2000-2002.
Το 2008 στη Γαλλία ο δήμος του Παρισιού αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση με τις εταιρείες Veolia και Suez που κατείχαν το δίκτυο από το 1985, αλλά να αναλάβει η δημοτική αρχή το σύστημα ύδρευσης. Το 2010 ιδρύεται η δημοτική εταιρεία Eau de Paris και ο δήμος καταφέρνει να εξοικονομήσει 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο προχωρώντας παράλληλα σε μείωση των τιμολογίων κατά 8%.
Στη Γερμανία οι υπηρεσίες ύδρευσης ανήκουν στον δημόσιο τομέα παντού εκτός από το Βερολίνο, ενώ η Ολλανδία με νόμο του 2004κήρυξε παράνομη κάθε συμμετοχή ιδιωτικού οργανισμού σε υπηρεσίες ύδρευσης.
 
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
2014-05-10 20:54

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τον Βενιζέλο - Ξεκίνησε η αντίστροφή μέτρηση...

Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες τις δηλώσεις Βενιζέλου που έθεταν το «εκβιαστικό» δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή χάος», ενώπιον του Ελληνικού Λαού. Ο Βενιζέλος περίμενε ότι αυτός ο ωμός εκβιασμός θα συσπείρωνε τους οπαδούς της κλεπτοκρατικής συμμορίας, ενώ παράλληλα θα ανάγκαζε φοβισμένους Έλληνες να τον ψηφίσουν. Αυτό που δεν λογάριασε ο Βενιζέλος στις αρχικές δηλώσεις του είναι ότι οι Έλληνες περισσότερο θύμωσαν, παρά φοβήθηκαν από τις δηλώσεις του. Έτσι είδε ότι ο αντίκτυπος ήταν βαθιά αρνητικός, γεγονός που τον ανάγκασε σε μία θεαματική κωλοτούμπα, προκειμένου να ανασκευάσει.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ποτέ δε μίλησα για αποχώρηση από την κυβέρνηση, αυτή δεν είναι κυβέρνηση Σαμαρά και εμείς δεν είμαστε “συνεργάτες ή φίλοι”, η κυβέρνηση υπάρχει γιατί θέσαμε θέμα συνεργασίας των ευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων. Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση και το σενάριο απόσυρσης υπουργών, για να υπάρχει μια δεξιά κυβέρνηση που θα κάνει ό,τι θέλει χωρίς προοδευτικό πρόσημο»

Ψεύδεται, βέβαια, ευθέως ο Βενιζέλος αφού τόσο αυτός όσο και διάφοροι βουλευτές – υπουργοί του ΠΑΣΟΚ είχαν κάνει ευθέως λόγο για αποχώρηση από την κυβέρνηση σε περίπτωση που «αποδοκιμαστεί η Ελιά στις εκλογές», όμως απλώς επρόκειτο για μία άστοχη και κενή απειλή που έσπευσε να ανασκευάσει, για να μην πέσει κάτω από το 3%.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στις τελευταίες ημέρες του και ο Βενιζέλος αδυνατεί να χαράξει στρατηγική για ανάκαμψη. Αυτό, βέβαια, δεν έγκειται μόνο στην ανικανότητα του αρχικαρεκλάρχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν λέγεται «Λάζαρος».

Οι προβλέψεις για το ΠΑΣΟΚ είναι ομολογουμένως δυσοίωνες και από εκεί πηγάζει η ανασκευή Βενιζέλου. Αυτή τη στιγμή η «Ελιά» στις δημοσκοπήσεις λαμβάνει γύρω στο 4%, ενώ πραγματικά είναι στο 3%. Αυτό το ποσοστό είναι οι κρατικοδίαιτοι που εξαρτώνται από την παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και οι οποίοι δεν αντέδρασαν θετικά στον «εκβιασμό» Βενιζέλου, γιατί θα έχαναν την πρόσβαση στην «κουτάλα».

Την επαύριο των εκλογών, όταν το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει ευρωβουλευτή, θα αρχίσουν να γίνονται πιο έντονα τα εσωκομματικά μαχαιρώματα. Αν τώρα νομίζει ο Βενιζέλος ότι έχει προβλήματα με τον ΓΑΠ, αμέσως μετά τις εκλογές θα έχει προβλήματα από όλους τους βουλευτές που θα γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να επανεκλεγούν. Το ίδιο πρόβλημα θα έχει και η κυβέρνηση, αφού θα είναι αδύνατο να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν αντιλαϊκά νομοσχέδια, εφόσον δεν θα υπάρχει η διασφάλιση της επανεκλογής και της καρέκλας.

2014-05-08 16:59

Αλέξανδρος Παπαδιαµάντης στην εφηµερίδα «Ακρόπολις» 118 χρόνια πριν.

 

Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος. Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλεπταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεµά τους. Κάψιµο θέλουν όλοι τους! Τότε σ ‘ εξεθέωναν οι προεστοί κι οι «γυφτοχαρατζήδες» τώρα σε «αθεώνουν» οι βουλευταί κ’ οι δήµαρχοι.

Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσµείν εις τα δύο κόµµατα, τους έταζαν «φούρνους µε καρβέλια», δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχµών µετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ’ τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν µέχρι λεπτού, σύµφωνα µε τον λογαριασµόν, όν ήθελαν παρουσιάσουν.

Το τέρας το καλούµενον επιφανής τρέφει τη φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραµπουκισµόν, τον κουτσαβακισµόν, την εις τους νόµους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού… Μεταξύ δύο αντιπάλων µετερχοµένων την αυτήν διαφθορά, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ’ επιδεξιώτερον τον κόθορνον.

Άµυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσµών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέµησις του ξένου υλισµού και πιθηκισµού, του διαφθείροντος το φρόνηµα και εκφυλίσαντος σήµερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας. 

 
2014-05-08 16:30

Αβάντα του Θεοδωράκη στον Σαμαρά: Να μην πέσει η κυβέρνηση μετά την συντριβή των ευρωεκλογών

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει πλέον ο πολυαγαπημένος των συστημικών ΜΜΕ Σταύρος Θεοδωράκης με το μόρφωμά του «Το Ποτάμι». Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο εκλεκτός του Μπόμπολα και των άλλων «νταβατζήδων» της ενημέρωσης, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να προκύψουν εθνικές εκλογές μετά το αποτέλεσμα των ευροεκλογών.

«Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα ελληνικά μας. Στις 25 Μαΐου έχουμε Ευρωεκλογές, όχι εθνικές εκλογές. Η ψήφος στη Βουλή είναι μοναδική, δεν υπάρχουν βουλευτές που λένε ότι αν βγουν οι φίλοι μας στην ευρωβουλή, θα ρίξουμε την κυβέρνηση. Αλίμονο αν κάθε φορά ψηφίζουμε για κάτι άλλο, για το αν θα φύγει ο Βενιζέλος ή το αν είναι λεπτά τα πόδια του Σαμαρά. Αυτό είναι κάτι άλλο», τόνισε προσθέτοντας πως το Ποτάμι δεν καταγγέλλει κάθε τόσο την κυβέρνηση τετραετίας. «Ο κόσμος είναι αυστηρός απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά ο κόσμος, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει εθνικές εκλογές», σημείωσε ακόμη.

Τα λεγόμενα του κοσμοπολίτη αυτού, που από παραγωγός και παρουσιαστής παρακμιακών τηλεοπτικών σκουπιδιών αποφάσισε να μετατραπεί σε «σωτήρα», αν μη τι άλλο, πέρα από το γεγονός ότι δίνει ουσιαστική στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά, επιβεβαιώνουν και τον ρόλο του ως «τσόντας» σε μια κυβέρνηση νέων συνεργασιών.Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός κολοσσός J.P Morgan είχε προβλέψει κυβέρνηση,ΝΔ,ΠΑΣΟΚ(Ελιάς)  και «Ποταμιού» σε περίπτωση προκήρυξης εθνικών εκλογών, κάτι που η τράπεζα αυτή θεωρεί ως πολύ πιθανό.

Είναι φανερό ότι ο Θεοδωράκης κάνει αβάντα στην κυβέρνηση, μόνο που με τα λεγόμενά του εκτίθεται  ανεπανόρθωτα δείχνοντας νηπιακή πολιτική σκέψη. Εάν η ΝΔ πατώσει εκλογικά (που θα πατώσει) και το ΠΑΣΟΚ εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη (που θα εξαφανιστεί) τι είναι αυτό που θα εμποδίσει πλέον τη διενέργεια των εθνικών εκλογών; Μπορεί ο ίδιος να σπρώχνεται σκανδαλωδώς από τα στημένα ΜΜΕ της διαπλοκής και της διαφθοράς, όμως για να μπορέσει να συμμετάσχει σ’ ένα ενδεχόμενο νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να έχουν κάποια συγκεκριμένα εκλογικά ποσοστά τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Κάτι όμως, που απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα δεν πρόκειται να συμβεί. Αν μάλιστα ο Θεοδωράκης τηρήσει τα λεγόμενά του, γύρω από το ότι  αν λάβει 5% καλύτερα να πάει σπίτι του, τότε ας ετοιμαστεί να διαλύσει άμεσα το πολιτικό αυτό νεφέλωμα, γιατί και το 5% πολύ του είναι. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα το μόνο που θα θυμόμαστε από τον απίθανο αυτόν τύπο θα είναι η γραφικότητα και η αθλιότητα των εκπομπών του, καθώς και την αποτυχημένη προσπάθειά του να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.Γ. Μ.

2014-05-08 11:21

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ
Αν όλοι μας θέλαμε να πράξουμε τα αυτονόητα, τότε δεν θα είχα κανένα λόγο να γράψω αυτή την ανοιχτή επιστολή.
Αν δεν πιστέψουμε ότι μπορούμε να επιδιώξουμε και να εφαρμόσουμε έστω τα μισά από τα παρακάτω τότε δεν έχω κανένα λόγο να ζητήσω την ψήφο σας. 
Είμαι μία από σας, έχω υποστεί όλα τα δεινά που καθημερινά μας επιβάλλουν, θέλω και μπορώ να αλλάξω κάτι για το καλό όλων μας. 

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

1. Ο Δήμος δεν θα πρέπει να είναι ουραγός στις εξελίξεις αλλά μπροστάρης στις αλλαγές. Έχει επιπλέον την υποχρέωση να κατευθύνει – οδηγεί – τους επίδοξους επενδυτές στην περιοχή και φυσικά να διευκολύνει την οποιαδήποτε δραστηριότητα εν τη γενέσει της. Παράδειγμα θα μπορούσε να προμηθευτεί με δανεισμό ένα σύνολο αρμεκτικών μηχανών που θα διατεθούν στους κτηνοτρόφους της περιοχής με μορφή ενοικίου (leasing). Κατ΄ αυτό τον τρόπο, με διαχείριση απλή, μπορεί να δώσει ώθηση σε έναν κλάδο που αποτελεί πυλώνα της τοπικής οικονομίας

2. Μας χρωστάνε δεν τους χρωστάμε !!! Να γίνει άμεσα προσφυγή του Δήμου στα τοπικά δικαστήρια με το αίτημα να επιβληθεί στις Ανώνυμες Εταιρείες ΔΕΗ ,ΟΤΕ, τέλη διέλευσης των δικτύων από την περιοχή. Να κληθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι γειτνιάζοντες ιδιοκτήτες γης με τις γραμμές υψηλής της ΔΕΗ για να απαιτήσουν αποζημίωση για την στέρηση του δικαιώματος δόμησης σε απόσταση 50 μ εκατέρωθεν από αυτές. 

3. Η τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση του ορεινού όγκου αποτελεί καθήκον και στόχος για τον Δήμαρχο. Η συνεργασία και συνέργεια σκοπός, σε κάθε κίνηση που «τολμά» να αναστρέψει το μειονέκτημα της απομόνωσης και εγκατάλειψης των περιοχών αυτών σε πλεονέκτημα. Πρωτοβουλίες όπως ο «Ποδηλατικός Άθλος», το «Θεματικό τρένο» , αν πλαισιωθούν και υποστηριχθούν ουσιαστικά θα αποτελέσουν πυρήνες ανάπτυξης για τον τόπο. 

4. Ανάγκη είναι η συγκρότηση «ομάδας επιστημόνων» που θα έχει αποστολή την οργάνωση τον συντονισμό και την προώθηση προτάσεων για χρηματοδότηση απευθείας στις Βρυξέλες. Έχουμε τους ανθρώπους, μπορείτε να δείτε τα βιογραφικά των υποψηφίων της Παράταξής μας και θα καταλάβετε γιατί ο στόχος αυτός είναι εφικτός. 

5. Η «αλίευση» προγραμμάτων ΕΣΠΑ από εντεταλμένους για τον σκοπό αυτό υπαλλήλους. Η προετοιμασία «φακέλων» έργων, η ωρίμανση και δημιουργία προτάσεων προς χρηματοδότηση είναι και αυτό καθήκον των υπαλλήλων του Δήμου.

6. Οι Υπηρεσίες να αναλάβουν ρόλο όχι μόνο εξυπηρέτησης αλλά και σχεδιασμού – εκτέλεσης έργων απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία ενός τόσο διευρυμένου χωρικά Δήμου. Είναι πολυτέλεια για τον πολίτη να χρεώνεται πέντε μηχανικούς που ως μοναδικό έργο έχουν την ετοιμασία φακέλων και την διεκπεραίωση αυτών. Επίσης πολυτέλεια είναι να υπάρχουν μηχανήματα έργου που ανήκουν στον Δήμου και έτσι απλά να στέκουν σταθμευμένα. Το κόστος μόνο της αποσβεστέας αξίας αυτών είναι πάρα πολύ μεγάλο για τον πολίτη. 

7. Ένα ακόμη παράδειγμα – πρόταση θα μπορούσε να είναι η οριοθέτηση βιοτεχνικού – βιομηχανικού πάρκου σε περιοχή που θα επιλεγεί και η πρόσδοση κινήτρων για μετεγκατάσταση μικρών και μεσαίων βιοτεχνιών στο χώρο αυτό και έξω από τον αστικό χώρο

8. Η δημιουργία «Διαχειριστικής Αρχής των Υδάτων του Δήμου» αποτελεί προτεραιότητα για μία περιοχή που έχει ένα τόσο σημαντικό υδάτινο πλούτο. Επιπλέον ο απογαλακτισμός από την τοποκεντρική Λαμία στο θέμα αυτό είναι μία αναγκαιότητα. 

9. Να καταγράψουμε την ανεργία και ακολούθως να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση «Εκτάκτου Ανάγκης», δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας. Να ζητήσουμε η συνδρομή της Κεντρικής Κυβέρνησης.

10. Η ίδρυση τμήματος Πολεοδομίας είναι μία από τις υποχρεώσεις των Δήμων μετά την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από την Νομαρχία στη Περιφέρεια. Θα πρέπει να μεθοδευτεί και να απαιτηθεί η δημιουργία τμήματος στην Πόλη μας. 

11. Σε θέματα παιδείας η απαίτηση για συνέχιση λειτουργίας όλων των υφιστάμενων σχολείων αλλά και ο σωστός προσανατολισμός των Τεχνικών σχολών προς τις μελλοντικές ανάγκες του τόπου, είναι βασική προϋπόθεση για την εδραίωση της ανάπτυξης στον Δήμο με την τροφοδοσία νέων καταρτισμένων επαγγελματιών και επιστημόνων. 

Οι παραπάνω «ιδέες» αποτελούν απόσταγμα γνώσης και βιωμάτων που γνώρισα μέσα από τις μετακινήσεις μου σε εσωτερικό και εξωτερικό. Είναι πρακτικές εφαρμοσμένες από κοινωνίες που βίωσαν πριν από εμάς την κρίση. Σημαντικό κεφάλαιο είναι η μεθόδευση και η εφαρμογή. Πιστεύω και προσδοκώ να αποτελέσω μέρος της προσπάθειας ανασυγκρότησης του τόπου μας. Με τη δική σας ψήφο. 

Με σεβασμό και εκτίμηση
Μπεκτασιάδου Οικονόμου Πολυξένη
Δασκάλα
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΥΜΙΟ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ

2014-04-16 20:30

Συντηρήσεις ευρυζωνικών δικτύων καί Δημοτικό ΙΝΤΕΡΝΕΤ τού Δήμου Μακρακώμης..Πολλά λεφτά γιά το τίποτα....

...Θα επανέρθουμε σύντομα με πλήρη ενημέρωση....

2014-04-13 00:45

 

          
 
Βρισκόμαστε στον Δεκέμβριο του 1949. Ο ΔΣΕ έχει ήδη ηττηθεί και υποχωρήσει στο έδαφος της Αλβανίας και οι κυβερνητικές δυνάμεις διατρέχουν την ύπαιθρο για την εξεύρεση των λεγόμενων "υπολειμμάτων", ομάδων δηλαδή από εναπομείναντες αντάρτες που προσπαθούν να συγκροτηθούν ώστε οργανωμένα να περάσουν τα σύνορα, ή επιχειρούν απλά να επιβιώσουν.

Η από τουρκοκρατίας παραδοσιακή επιείκεια στον ηττημένο δεν θα εφαρμοστεί από τον οπλισμένο από την αστική τάξη κυβερνητικό στρατό. Η Ελλάδα είναι ήδη ένα απέραντο νεκροταφείο. Η νικηφόρα  ελληνική αστική τάξη δεν θα σταματήσει την κτηνωδία της Λευκής Τρομοκρατίας ώστε να παραδειγματίσει τον ελληνικό λαό στην υποταγή και το ραγιαδισμό.

Στην περιοχή της Ρούμελης, μικρές ομάδες ανταρτών επιχειρούν να επιβιώσουν στον σκληρό χειμώνα, χωρίς τροφή, οπλισμό, ένδυση και ανάπαυση από τις διαρκείς επιχειρήσεις ανίχνευσης.  • Στις 14 Δεκεμβρίου του 1949, ο αντάρτης του ΔΣΕ Μήτσος Παπαδήμου που κρύβονταν σε σπηλιά της κορυφογραμμής ανάμεσα στην Φωκίδα και τη Φθιώτιδα θα βγει να συναντήσει με πολλές προφυλάξεις τον τροφοδότη του. Ο χωρικός Ηλίας Ζέλιος που του πήγαινε φαγητό έχει φέρει μαζί του και μια ομάδα παρακρατικών και ΜΑΥ. Του φωνάζει πως δεν είναι κίνδυνος και να βγει έξω από τα δέντρα στο ξέφωτο. Ο Παπαδήμου που αντιλαμβάνεται το αντικανονικό της κίνησης αυτής τρέχοντας επιστρέφει στη σπηλιά του. Ετοιμάζεται να την εγκαταλείψει αλλά είναι ήδη κυκλωμένος. "Οι μαχητές και η μαχήτριες του ΔΣΕ το χαμε καλύτερο να φυλάμε την τελευταία σφαίρα για τον εαυτό μας παρά να μας πιάσουν και να μας βασανίσουν, να μας ατιμάσουν και να μας αποκεφαλίσουν", μας λέει η αντάρτισσα Ελένη Μπουρμπουλα. Κι ο Μήτσος Παπαδήμου έκανε ακριβώς αυτό. Οι διώκτες του τον βρήκαν νεκρό μέσα στη σπηλιά του με ένα περίστροφο στο χέρι. Δεν γνωρίζουμε αν οι παρακρατικοί βαρέθηκαν ή είχαν χορτάσει τη δίψα για τους για αίμα, πάντως άφησαν το κορμί του ακέραιο να το αναλάβει το βουνό και δεν του έκοψαν το κεφάλι όπως συνήθιζαν. 
 
  • Στις 17 Δεκέμβρη του 1949, μια ομάδα ανταρτών του ΔΣΕ κρύβεται στην κορυφογραμμή ανάμεσα στην Αρτοτίνα και τα Αργύρια Φθιώτιδας. Εκείνη τη μέρα κάνουν "λούφα" για κινηθούν ξανά το βράδυ. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι έχουν προδοθεί. Ο Μήτσος Αντωνίου από τα Αργύρια, κομματικός υπεύθυνος του ΚΚΕ τού χωριού έχει προδώσει τις θέσεις τους στο στρατό για να γλιτώσει (όπως και έγινε) το κεφάλι του. Ο Αντωνίου γνωρίζει πως το τμήμα των ανταρτών (6 όλοι όλοι) δεν είναι σε θέση να αμυνθεί. Ο ταγματάρχης Φλώρος, γνωστός για τις κανιβαλικές μεθόδους του, θα κυκλώσει τους αντάρτες με τμήμα του στρατού, ΜΑΥ και χωροφύλακες. Ακολουθεί μικρή αψιμαχία. Οι αντάρτες είναι αδύνατο να ξεφύγουν. Οι περισσότεροι σκοτώνονται από πυρά των κυβερνητικών, ο Γιάννης Ζερμπίνος, τραυματισμένος στο πόδι αυτοκτονεί προκειμένου να μην πιαστεί ζωντανός.
  • Νεκροί πέφτουν οι:Δρόσος Κεφαλάς, Θανάσης Καλαμπόκας, Νίκος Γεράνης, Κώστας Κόκλας, Κώστας Κραβαρίτης και ο Γιάννης Ζερμπίνος. Τα κορμιά τους ο Φλώρος τα αφήνει στα θηρία του βουνού ενώ τα κεφάλια τους τα κόβει και τα κατεβάζει με ζουρνάδες στο παζάρι της Σπερχειάδας για να τα εκθέσει. 
 
  • Στις 16 Δεκέμβρη του 1949, σε σπηλιά κοντά στο χωριό Γραμμένη Οξιά πιάνεται ο βαριά τραυματισμένος Παντελής Τσολάκης με τη νοσοκόμα του και αντάρτισσα Μαρία Κραβαρίτη. Τους έχουν κυκλώσει χωροφύλακες. Η Μαρία φωνάζει πως δεν έχουν όπλα αλλά είναι μια νοσοκόμα και ένας τραυματίας. Ο μοίραρχος τους καλεί να βγουν έξω και δεν θα πάθουν τίποτα. Η κοπέλα θα θεριστεί από τα αυτόματα τη στιγμή που θα βγει στο άνοιγμα της σπηλιάς. Τον Τσολάκη τον δολοφονούν ξαπλωμένο στο στρώμα του. Τα κορμιά τους τα αφήνουν για τα τσακάλια και τους λύκους. Χωρικοί από τη Γραμμένη Οξιά θα ανεβούν μέρες αργότερα να τους θάψουν. Θα βρουν μονάχα μαλλιά και κόκαλα.
  • Στις 8 Δεκέμβρη του 1949, προδομένοι από τον Μήτσο Αντωνίου, θα πιαστούν σε γιάφκα στο δάσος οι αντάρτες του ΔΣΕ Γιάννης Μαγκλάρας, Κώστας Κραβαρίτης, Νίκος Κόκκινος και ο Ηλίας Τσέτσος. Θα χτυπηθούν ξαφνικά και θα σκοτωθούν επί τόπου στη θέση Παλιοφυτιές Διλόφου. Η ομάδα Μαγκλάρα προσπαθούσε να οργανώσει αποστολή εξόδου από τη χώρα. Τα κεφάλια τους θα αποκοπούν, θα τοποθετηθούν σε τορβάδες με αλάτι και θα μεταφερθούν στην πλατεία της Σπερχειάδας προς έκθεση. Αργότερα, η χωροφυλακή θα δώσει άδεια να ταφούν σε κοινοτάφειο στο νεκροταφείο όπου αναπαύονται ακόμα. 
 
  • Προς τα μέσα του Δεκέμβρη του 1949, οι Μήτσος Χαρίσης και Κώστας Χαρίσης (πατέρας και γιος), σκοτώνονται προδομένοι από τον Μήτσο Αντωνίου σε σπηλιά κοντά στα Αργύρια Φθιώτιδας. Τους περικύκλωσε χωροφυλακή και στρατός και τους σκότωσε με χειροβομβίδες. Τα κορμιά τους αφέθηκαν στα θηρία και τα κεφάλια τους εκτέθηκαν και αυτά στη Σπερχειάδα. 
  • Αυτοί ήταν οι τελευταίοι αντάρτες  του Δημοκρατικού Στρατού της Ρούμελης 
  •  
  • ΠΗΓΗhttp://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2012/12/blog-post_7590.html                                                                                                                                        
 
 

 

2014-04-11 15:55

Ανθεσφόρια: Η Αρχαοελληνική εορτή του ξεκινήματος της Άνοιξης

 
“Aύριο ας αγαπήσει όποιος δεν αγάπησε ποτέ, 
όποιος αγάπησε, αύριο ας αγαπήσει! 
Άνοιξη νέα ζωή, Άνοιξη αρμονική, Άνοιξις! … 
Ο κύκλος ξαναρχίζει… 
Αλήθεια ενώνονται οι εραστές, αλήθεια νυμφεύονται τ’ αντίθετα και το άλσος ανοίγει το φύλλωμά του με τις γόνιμες βροχές”!  
(Αγρυπνία της Αφροδίτης) 


 Ανώνυμου Λατίνου ποιητή...

 
  Τον ερχομό της Άνοιξης σηματοδοτεί η εαρινή ισημερία. Οι παραδόσεις λένε ότι η γη ήταν κάποτε ξαπλωμένη ότι δεν υπήρχαν οι 4 εποχές, ότι στο ένα ημισφαίριο ήταν πάντα καλοκαίρι και στο άλλοπάντα χειμώνας. Κάποια στιγμή μεταξύ Μύθου και πραγματικότητας, ο άξονας της γης μετακινήθηκε και από τότε ξεκίνησε η εναλλαγή των εποχών, τότε ξεκίνησε ο χρόνος να είναι κυκλικός, να υπάρχει οθάνατος και η αναγέννηση της φύσης.   
  Πάντα οι γιορτές τις άνοιξης σε όλους τους πολιτισμούς ήταν γιορτές χαράς, ανανέωσης με κίνηση, με χορό, με τραγούδια. Υπάρχουν λουλούδια παντού και στολίδια στους ανθρώπους και στα σπίτια, υπάρχει πλούσιο ποτό και φαγητό και ασυγκράτητη χαρά, γιατί ένας νέος κύκλος θα ξεκινήσει.
Στην αρχαία Ελλάδα η εναλλαγή των εποχών του χρόνου σχετιζόταν με τον μύθο της αρπαγής τηςΠερσεφόνης. Ο Άδης έκλεψε την Περσεφόνη για να την κάνει σύζυγό του. Η Δήμητρα όμως μαράζωνε από την θλίψη της και έψαχνε παντού την κόρη της, μαζί της όμως μαράζωνε και η φύση, πενθούσε μαζί της. Όταν κατάλαβε ότι η Περσεφόνη είναι στον Άδη την διεκδίκησε, όμως ο Άδης δεν ήταν διατεθειμένος να την αφήσει. 
Έτσι ο Δίας αποφάσισε η Περσεφόνη μισό χρόνο να μένει με τον Άδη στον κάτω κόσμο (Φθινόπωρο – Χειμώνας) και μισό χρόνο να επιστρέφει στη μητέρα της στον επάνω κόσμο (Άνοιξη – Καλοκαίρι).


   Τα Ανθεσφόρια ή  Ηροάνθεια  ήταν γυναικείες  εορτές του ξεκινήματος της Άνοιξης, προς τιμή τηςΘεάς Ήρας "Ανθείας" και του Θεού Διόνυσου όπου τελούντο στο ομώνυμο Ιερό της Θεάς στο Άργος.
 

 
  Προς τιμή της Θεάς Δήμητρας και της  Περσεφόνης, τα Ανθεσφόρια γιορταζόταν  στη περιοχή τηςΜεγάλης Ελλάδος (Κ.Ιταλία)  και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, την πρώτη μέρα της Ανοίξεως,  και περιελάμβανε χορούς στεφανωμένων κοριτσιών που ονομάζονταν «ανθεσφόροι».
   Η  Αργεία  γιορτή περιελάμβανε πομπή των «ανθεσφόρων», με τη διαφορά ότι τα κορίτσια εδώ δεν ήταν στεφανωμένα, αλλά κρατούσαν κάνιστρα γεμάτα με άνθη. 

Αναφέρεται ως μεγαλειώδης και πάντοτε με την συνοδεία μουσικής αυλών που έπαιζαν ειδική λατρευτική μουσική ,το λεγόμενο  «Ιεράκιον Μέλος»,  γραμμένη από τον Αργείο μουσικό Ιέρακα, τον 7ο αιώνα πχ.

 
 
   Τα Ανθεσφόρια τελούνταν επίσης στην Κνωσσό, προς τιμή της Ανθείας Αφροδίτης, καθώς επίσης και στην Μεγαλόπολη στο ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου υπήρχαν αγάλματα ανθεσφόρων κορών που κρατούσαν στο κεφάλι τους καλάθι γεμάτο άνθη.
mythiki-anazitisi

Πηγή: diadrastiko

 

Προϊόντα: 381 - 390 από 396
<< 36 | 37 | 38 | 39 | 40 >>
web counter